Populația comunei

Populatia comunei

    In urma unor studii efectuate la nivelul comunei s-a constatat ca pana in anul 1977 populatia era in crestere. Incepand cu acest an, se observa o scadere substantiala, de circa 15 locuitori medie anuala. Cea mai mare scadere a fost chiar in anul 1977, de 135 locuitori, iar in anul urmator aceasta a fost de 58. Acest lucru s-a intamplat asadar dupa generalizarea invatamantului de 10 ani, cand tinerii s-au specializat in diferite meserii si au ramas sa lucreze la oras in industrie ori alte domenii. Iata evolutia populatiei pe anumite perioade.

Anul 1928 – 1992 locuitori
Anul 1977 – 2030 locuitori
Anul 2002 – 1755 locuitori
Anul 2007 – 1560 locuitori
Anul 2008 – 1514 locuitori

Descresterea cea mai accentuata s-a inregistrat in satele Vadu Motilor, Burzesti, Totesti – Lazesti si Tomutesti. In ultima perioada de aici au plecat familii intregi, care s-au stabilit in regiunea de ses a Judetului Alba, cat si in alte judete, cum ar fi Timis si Arad. Natalitatea scazuta este o alta cauza a scaderii populatiei. Daca, de exemplu, in anul 1896 s-au inregistrat 230 de nasteri, in ultimii ani se inregistreaza in medie doar cate 6-7 nasteri. Au disparut, de asemenea, familiile cu multi copii. De la 10 – 15 cati erau inainte, acum o familie se limiteaza doar la 1-2 copii. Edificator este si faptul ca, in perioada 1991 – 2002 s-au inregistrat 167 nasteri. Asadar, in 10 ani, mai putin decat in 1896. Exodul oamenilor din zona nu a fost o placere sau o aventura. Cu 2-3 ha de pamant, o familie cu peste 10 copii nu putea sa-si asigure existenta. Apoi, unui urmas dintr-o asemenea familie nu putea primi mostenire decat cativa ari de pamant. Aceasta este o alta explicatie a exodului spre alte tinuturi.
Dupa anul 1900, multi tineri au plecat in America. Unii pentru a-si castiga un trai mai bun, altii (de altfel, ca de pe teritoriul intregului Ardeal), pentru a scapa de serviciul militar din armata austro – ungara. Mai trebuie subliniat ca, dupa primul razboi mondial, odata cu colonizarea vestului Transilvaniei, multi oameni din zona au plecat spre Carei. De asemenea, la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial a fost colonizat estul Transilvaniei, un important numar de localnici luand drumul unor localitati ca Sangeorz, Lechinta, Ludus etc. Dupa 1989 a aparut un alt fenomen: multi tineri au plecat si pleaca la munca in Occident. Cu deosebire in Italia, Spania si Germania. Dureros este ca dintre cei plecati, foarte putini se intorc pe plaiurile natale. Nu este lipsit de semnificatie nici faptul ca nu se cunoaste nici un caz in care cineva din alta parte sa se fi stabilit aici. Inclusiv functionarii de ocazie au stat o vreme, apoi au plecat spre alte locuri.
Desi intr-un numar mult mai restrans, pe raza comunei exista totusi familii cu mai multi copii. Iata cateva dintre ele:

Familia Matei Gheorghe (Hintea)
Familia Matei Iosif (Hintea)
Familia Ana Andrei (a Oni)
Familia Vulturar Avram (Butea)
Familia Crisan Nicolae (Urs)
Familia Scrob Petru (Piscoi)
Familia Corches Iosif (Tahui)
FamiliaTodea Dumitru (Botes)

In prezent populatia comunei este de 1469 de locuitori.
– 707 femei
– 762 barbati
Sunt inregistrati :
– 160 de someri
– 50 de navetisti